• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Healthy Diet-Related Knowledge, Attitude, and Practice (KAP) and Related Socio-Demographic Characteristics among Middle-Aged and Older Adults: A Cross-Sectional Survey in Southwest China

    Thumbnail
    عرض / فتح
    nutrients-16-00869.pdf (1.338Mb)
    التاريخ
    2024
    المؤلف
    Fu, Lin
    Shi, Ya
    Li, Shengping
    Jiang, Ke
    Zhang, Laixi
    Wen, Yaqi
    Shi, Zumin
    Zhao, Yong
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Objective This study aimed to investigate the current status and influencing factors of healthy diet knowledge, attitude, and practice (KAP) among middle-aged and older adults aged 45–75 in Southwest China. Methods A questionnaire survey was conducted among 1822 middle-aged and older adults in Southwest China (including Guizhou, Sichuan, Yunnan, and Chongqing) from February to May 2021. Results The average score of healthy diet knowledge was (4.82 ± 2.98), with a passing rate of 7.6%. The mean score of healthy diet attitude was (21.26 ± 4.18), with a passing rate of 69.5%. The average score of healthy diet practice was (13.76 ± 2.84), with a passing rate of 55.5%. The score for healthy diet KAP was (39.85 ± 7.21), with a passing rate of 41.2%. Univariate analysis showed that the scores of healthy diet KAP were significantly different among participants of different ages, genders, ethnicities, residences, education levels, monthly household incomes, and regions, as well as varying according to whether several generations have lived in the same area (p < 0.05). The results of multiple linear regression showed that the healthy diet KAP of participants was influenced by age, gender, residence, education level, monthly household income, and region (p < 0.05). Conclusion The healthy diet KAP of middle-aged and older adults aged 45–75 in Southwest China shows room for improvement. The knowledge regarding healthy diet was relatively low, and certain specific healthy diet practices were not up to the standard. However, there was a positive trend in the attitude towards a healthy diet. Healthy diet education should be promoted for middle-aged and older adults.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/nu16060869
    http://hdl.handle.net/10576/55447
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎455‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video