• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الهندسة
  • الهندسة الميكانيكية والصناعية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الهندسة
  • الهندسة الميكانيكية والصناعية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Dynamic Modeling and Analysis of Solar Industrial Process Heating (SIPH) for the Food industry

    Thumbnail
    عرض / فتح
    1704628441.pdf (851.6Kb)
    التاريخ
    2024
    المؤلف
    Kumar, Laveet
    Sleiti, Ahmad K.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Thermal energy requirements in the industrial sector for different process heating applications consume about 35% of the total global fossil fuels. To mitigate the consumption of fossil fuels, solar industrial process heating (SIPH) can be the best possible option. Therefore, in this paper, dynamic simulation and performance analysis of the SIPH system have been carried out for the food industry. The main objective of this study was to investigate the effect of mass flow rate on the outlet temperature of solar thermal collectors by multi-flat plate collectors (m-FPC) industrial process requirements. The methodology has considered data for the food industry of Pakistan to verify its potential quantitatively for different weather conditions (Summer and winter). The investigation revealed that once the desired temperature (T_set) of 60°C was attained at the optimized mass flow rate of 41 kg/s, any additional upsurge in flow rate led to greater energy consumption by the auxiliary heating system. Additionally, the analysis confirmed that the annual thermal energy generated by the solar collector, in conjunction with the supplementary heat provided by the heater, adequately fulfills the process requirements. These findings demonstrate the promising potential of SIPH within the food industry.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.46855/energy-proceedings-11077
    http://hdl.handle.net/10576/56196
    المجموعات
    • الهندسة الميكانيكية والصناعية [‎1504‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video