• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Structural, thermal, techno-functional and chemical characterization using Fourier Transform Infrared Spectroscopy, Gas-Chromatography-Mass Spectrophotometry, Thermogravimetric Analyser, Field Emission Scanning Electron Microscopy and Energy-Dispersive X-Ray Spectrometer of Moringa Oleifera flower powder

    عرض / فتح
    Int J of Food Sci Tech - 2023 - Jaglan - Structural thermal techno‐functional and chemical characterization using Fourier.pdf (2.190Mb)
    التاريخ
    2023
    المؤلف
    Jaglan, Poonam
    Kaushik, Deepika
    Kumar, Mukul
    Kumar, Ashwani
    Kaur, Jasjit
    Oz, Emel
    Brennan, Charles
    Proestos, Charalampos
    Brennan, Margaret
    Ahmad, Naushad
    Elobeid, Tahra
    Oz, Fatih
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The aim of this research is to characterise the physicochemical and techno-functional properties of the Moringa oleifera flower powder, and various techniques were used in this regard, such as FTIR, GC–MS, TGA, FESEM, and EDS. The bulk and tapped density of the Moringa oleifera flower powder were found to be 0.44 ± 0.03 (g/cm3) and 0.51 ± 0.01 (g/cm3), respectively. The water absorption index and water solubility index were 10.60 ± 0.10 (g/g) and 8.70 ± 0.20 (%), respectively. The foaming capacity was found to be 15.20 ± 0.20 (%), and the foaming stability was 56.34 ± 0.10 (%). The total phenolic content of the Moringa oleifera flower extract was 15.97 ± 0.223 mg GAE/g, whereas the flavonoid content was 12.38 ± 0.321 mg QE/g. The antioxidant activity of the flower extract was measured by DPPH assay and was found to be 59.65%. The flower extract showed 11 mm and 8 mm of the zone of inhibition against Escherichia coli and Staphylococcus aureus, respectively, whereas, with antibiotic streptomycin, the zones of inhibition were found to be 20 and 18 mm, respectively. Based on the research findings, Moringa oleifera flower powder and extract can be used as food fortification, antioxidant, and antibacterial agents.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.16707
    http://hdl.handle.net/10576/59325
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎455‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video