• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Psychosocial profiles influencing healthy dietary behaviors among adolescents in Shandong Province, China: a cross-sectional study

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Psychosocial-profiles-influencing-healthy-dietary-behaviors-among-adolescents-in-Shandong-Province-China-a-crosssectional-studyFrontiers-in-Nutrition.pdf (877.4Kb)
    التاريخ
    2024-01-01
    المؤلف
    Shi, Ya
    Fu, Lin
    Li, Shengping
    Jiang, Ke
    Shi, Zumin
    Sharma, Manoj
    Zhao, Yong
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Objectives: We aimed to assess the influence of psychosocial profiles on dietary behaviors among school-aged adolescents in China. Methods: A cross-sectional study was conducted involving 7,862 adolescents from 100 schools in Shandong, China. Psychosocial profiles and dietary behaviors were assessed using the Junior High School Students’ Psychosocial Profiles Questionnaire (JPPQ) and the Chinese Diet Quality Questionnaire (DQQ), respectively. Linear regression models were used to investigate the association between adolescents’ psychosocial profiles and dietary behaviors. Results: The mean age of the participants was 13.18 (Formula presented.) 1.15 years; 48.5% of them were boys. The majority of participants (97.90%) were Han Chinese, and approximately half of the participants (50.90%) resided in rural areas. After adjusting for sociodemographic characteristics and family computer and Internet ownership and usage, healthy dietary behavior was positively correlated with higher psychosocial profile scores (p < 0.05). The stratified analysis results revealed that the group with the highest psychosocial profile score was associated with an increased overall global dietary reference (GDR) score in “households without a family computer and Internet” ((Formula presented.) : 5.357, 95% Cl: 4.931–5.784, p < 0.05). Conclusion: Good psychosocial profiles exhibit a positive influence on healthy dietary behaviors. Therefore, policymakers should focus on Internet usage to maximize the positive effects on global youth health behaviors.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85205947602&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3389/fnut.2024.1418950
    http://hdl.handle.net/10576/61878
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎444‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video