• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز المواد المتقدمة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز المواد المتقدمة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Investigation on drying kinetics analysis of gooseberry slices dried under open sun

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    التاريخ
    2023-12-01
    المؤلف
    Patel, Vijay
    Judal, K. B.
    Panchal, Hitesh
    Singh, Bharat
    Jomde, Amit
    Kumar, Abhinav
    Patel, Anand
    Jain, Rupal
    Sadasivuni, Kishor Kumar
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    An experimental analysis of the drying behaviour of gooseberry slices dried in the open sun is described in this article. Gooseberries brought from the local market were cut approximately semi-circular in cross-section, with an average length of 20–25 mm and a thickness of 3–5 mm. Using the hot air dryer method, the moisture content (MC) of gooseberry slices in their initial condition was estimated to be 87.81% wet-basis. The drying data revealed a steady reduction in MC with time, indicating the lack of a consistent rate drying phase. To fit the drying data, ten mathematical models were used. The selected models were analysed using a multi-regression methodology in an Excel-solver equation. The optimal drying model was chosen based on the values of the coefficient of determination (R2), reduced chi-square (χ2) and root mean square error (RMSE). The logarithmic model was chosen as the best drying model for open sun drying of gooseberry slices as it had the highest R2 (0.99758980) and the lowest values of χ2 (0.00017191) and RMSE (0.01255328) of all the models tested. Multi-regression analysis resulted in the development of a thin layer drying equation that can be used to forecast moisture ratio (MR) at a specific drying period. The estimated value of effective diffusivity was found to be within its value for various agro-products.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85174462307&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.envc.2023.100778
    http://hdl.handle.net/10576/62661
    المجموعات
    • الأبحاث [‎1633‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video