• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Associations between inflammation-related dietary patterns and obesity: A cohort study among Tibetan adults

    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    associations-between-inflammation-related-dietary-patterns-and-obesity-a-cohort-study-among-tibetan-adults.pdf (468.1Kb)
    التاريخ
    2025-01-24
    المؤلف
    Sun, Xiaomin
    Jian, Wenxiu
    Tang, Xiao
    Li, Rui
    Zhang, Bin
    Chen, Yingxin
    Wang, Haijing
    Zhao, Lei
    Zhang, Yangrui
    Kumpei, Tanisawa
    Shi, Zumin
    Wang, Youfa
    Peng, Wen
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Substantial changes resulting from the interaction of environmental and dietary factors contribute to an increased risk of obesity, while their specific associations with obesity remain unclear. Identify inflammation-related dietary patterns (DPs) and explore their associations with obesity among urbanized Tibetan adults under significant environmental and dietary changes.Totally, 1826 subjects from the suburbs of Golmud City were enrolled in an open cohort study, of which 514 were followed up. Height, weight, and waist circumference were used to define overweight and obesity. DPs were derived using reduced rank regression with 41 food groups as predictors and hs-CRP and prognostic nutritional index as inflammatory response variables. Altitude was classified as high or ultra-high. Two DPs were extracted. DP-1 was characterized by having high consumptions of sugar-sweetened beverages, savory snacks, and poultry, and a low intake of tsamba. DP-2 had high intakes of poultry, pork, animal offal, and fruits, and a low intake of butter tea. Participants in the highest tertiles (T3) of DPs had increased risks of overweight and obesity (DP-1: OR=1.37, 95% CI: 1.07, 1.77; DP-2: OR=1.48, 95% CI: 1.18, 1.85) than those in the lowest tertiles (T1). Participants in T3 of DP-2 had an increased risk of central obesity (OR=2.25, 95% CI: 1.49, 3.39) than those in T1. The positive association of DP-1 with overweight and obesity was only significant at high altitudes, while no similar effect was observed for DP-2. Inflammation-related DPs were associated with increased risks of overweight and/or obesity. The Author(s), 2025. Published by Cambridge University Press on behalf of The Nutrition Society.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85216421868&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1017/S0007114524003337
    http://hdl.handle.net/10576/64016
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎444‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video