• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Associations of Abdominal Obesity-Related Dietary Patterns with Prediabetes and Type 2 Diabetes: Exploring the Mediating Effects of Body Composition and Altitude in Tibetan Adults

    Thumbnail
    عرض / فتح
    associations-of-abdominal-obesity-related-dietary-patterns-with-prediabetes-and-type-2-diabetes-exploring-the-mediating-effects-of-body-composition-and-altitude-in-tibetan-adults.pdf (498.5Kb)
    التاريخ
    2025-07-18
    المؤلف
    Zhang, Bin
    Xu, Ruihua
    Shi, Zumin
    Wang, Tingting
    Jian, Wenxiu
    Wang, Haijing
    Xu, Ruijie
    Zhao, Lei
    Wang, Youfa
    Peng, Wen
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Objectives: To investigate the association of dietary patterns (DPs) with prediabetes and Type 2 Diabetes among Tibetan adults, first to identify DPs associated with abdominal obesity and examine their relationships with prediabetes and type 2 diabetes. Additionally, the study aims to investigate the mediating effects of body fat distribution and altitude on the associations between these DPs and the prevalence of prediabetes and Type 2 Diabetes. Design: An open cohort among Tibetans. Setting: Community-based. Participants: The survey recruited 1003 participants registered for health check-ups from November to December 2018, and 1611 participants from December 2021 to May 2022. During the baseline and follow-up data collection, 1818 individuals participated in at least one of the two surveys, with 515 of them participating in both. Results: Two DPs were identified by reduced rank regression (RRR). DP1 had high consumption of beef and mutton, non-caloric drink, offal, and low intake in tubers and roots, salty snacks, onion and spring onion, fresh fruits, desserts and nuts and seeds; DP2 had high intake of whole grains, Tibetan cheese, light-colored vegetables and pork and low of sugar-sweetened beverages, whole-fat dairy and poultry. Individuals in the highest tertile of DP1 showed higher risks of prediabetes (OR 95% CI) 1.35 (1.05, 1.73) and T2D 1.36 (1.05, 1.76). In the highest tertile of DP2 exhibited an elevated risk of T2D 1.63 (1.11, 2.40) in fully adjustment. Conclusion: Abdominal adiposity-related DPs are positively associated with T2D. Promoting healthy eating should be considered to prevent T2D among Tibetan adults.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=105011211317&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1017/S1368980025100724
    http://hdl.handle.net/10576/66959
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎455‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video