• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الإدارة والاقتصاد
  • المالية والاقتصاد
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الإدارة والاقتصاد
  • المالية والاقتصاد
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Maximizing crop yield and economic benefit through water and nitrogen optimization in bell pepper

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S0378377425001611-main.pdf (6.249Mb)
    التاريخ
    2025-05-01
    المؤلف
    Bello, Adewale Suraj
    Huda, Samsul
    Chen, Zhong-Hua
    Alsafran, Mohammed
    Abdellatif, Mahmoud
    Ahmed, Talaat
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Considering climate change-induced water scarcity and excessive fertilizer use, boosting agricultural productivity has become a worldwide concern, particularly in Qatar's harsh climate. Adopting well-coordinated strategies is essential to improve yield and crop water productivity (WPC). Thus, this research was conducted to assess the impact of varying irrigation regimes (50 %: deficit irrigation and 100 %: full irrigation, denoted as DI and FI) and nitrogen (N) levels (50 %, 70 %, and 100 %, denoted as N1, N2, and N3) on the vegetative growth, yield, WPC, nitrogen use efficiency (NUE), and economic benefit of bell pepper. Our results revealed significant enhancements in vegetative growth, yield, WPC, and NUE across different irrigation levels and N treatments. The most favorable vegetative growth was observed at a 50 % irrigation level and 70 % N rate (TR2). Optimal irrigation at 50 % led to the highest yield of 25.4 t ha−1 with a WPC of 0.30 kg m3, while a nitrogen dose of 70 % resulted in a peak yield of 25.7 t ha−1 with an NUE of 0.37 t ha−1 kg−1 and with the highest economic benefit of production. Moreover, as irrigation and N application decreased, WPC and NUE increased. These findings present valuable insights into reducing water consumption in agricultural practices, especially in water-scarce countries and regions like Qatar. This study highlights the potential for water-saving strategies to promote sustainability in agricultural production.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378377425001611
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.agwat.2025.109447
    http://hdl.handle.net/10576/67388
    المجموعات
    • مجموعة علوم الأرض [‎217‎ items ]
    • المالية والاقتصاد [‎455‎ items ]
    • أبحاث محطة البحوث الزراعية [‎71‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video