• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز قطر للنقل والسلامة المرورية
  • السلامة المرورية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز قطر للنقل والسلامة المرورية
  • السلامة المرورية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    A systematic review of food accessibility in the food supply chains

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S2949863525000494-main.pdf (6.980Mb)
    التاريخ
    2025-09-30
    المؤلف
    Liu, Bochi
    Chen, Mengfei
    Kharbeche, Mohamed
    Kerbache, Laoucine
    Haouari, Mohamed
    Gu, Xi
    Wang, Wenyuan
    Guo, Weihong
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Food accessibility, covering physical, economic, and social dimensions, is a core pillar of food security and depends strongly on food supply chains (FSCs). Previous reviews usually examined FSCs without discussing accessibility, or discussed accessibility outside the FSC context. We close that gap by making the first systematic review that explicitly links the two topics. We screened 136 studies and conducted bibliometric-performance and science-mapping analyses to identify research topics and trends. We synthesized diverse definitions and measurements of food accessibility, analyzed barriers affecting food accessibility, and established a three-tier taxonomy that maps specific barriers onto the three dimensions of food accessibility and five barrier classes. For each barrier class, we traced the causal chain and summarized the interventions reported in the literature. A brief comparison between sub-Saharan Africa and Western Europe shows that barriers and interventions vary by region. Based on these findings, we present a decision matrix that links barriers to actionable interventions and analytical tools. The review identifies three research gaps: (1) multidimensional measurement of accessibility, (2) stronger attention to equity, and (3) wider use of analytics-driven decision support tools. These insights offer strategic guidance for future research and practice aimed at enhancing food accessibility through FSC innovations.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2949863525000494
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.sca.2025.100149
    http://hdl.handle.net/10576/68139
    المجموعات
    • السلامة المرورية [‎208‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video