• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Potential evaluation of volatile organic compounds produced by Wickerhamomyces subpelliculosus and Saccharomyces cerevisiae as bio-fumigants for controlling Aspergillus flavus spoilage and aflatoxin contamination in dates

    Icon
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S0956713525005626-main.pdf (2.512Mb)
    التاريخ
    2026-03-31
    المؤلف
    Dammak, Islem
    Khallaf, Ahlam
    Lamine, Myriam
    Lasram, Salma
    Ben Atitallah, Imen
    Hamdi, Zohra
    Chenenaoui, Synda
    Zaghden, Hatem
    Mechichi, Tahar
    Mliki, Ahmed
    Sayadi, Sami
    Gargouri, Mahmoud
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    This study evaluated the antifungal and anti-aflatoxigenic potential of volatile organic compounds (VOCs) produced by Wickerhamomyces subpelliculosus Y7, Saccharomyces cerevisiae X19G2, and their combined culture (Y7–X19G2) as biofumigants to protect stored date fruits from contamination by the aflatoxigenic fungus Aspergillus flavus. Ethyl acetate and ethanol were the major VOCs produced by Y7 and X19G2, respectively. Notably, co-culturing Y7 and X19G2 enhanced ethyl acetate production while reducing ethanol levels. VOCs from both individual strains and their combination significantly suppressed A. flavus mycelial growth and sporulation by up to 47 % and 95 %, respectively and completely inhibited aflatoxins B1 and B2 (AFB1 and AFB2) in vitro. Bio-fumigation of dates with VOCs from Y7, X19G2, and Y7–X19G2 effectively controlled A. flavus growth on dates, achieving more than 99.6 % inhibition. Moreover, AFB1 and AFB2 production was fully suppressed by X19G2 and Y7–X19G2 VOCs, while Y7 VOCs alone reduced AFB1 and AFB2 by 97 % and 87.8 %, respectively. These findings, along with the complete absence of sensory quality deterioration in dates, demonstrate the strong potential of VOCs from W. subpelliculosus, S. cerevisiae, and their co-culture as eco-friendly biofumigants to mitigate aflatoxin contamination in stored dates.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713525005626
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2025.111693
    http://hdl.handle.net/10576/68318
    المجموعات
    • الأبحاث [‎378‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video