• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Biopreservation of dates using citrus peel waste-derived essential oils: a circular economy approach to postharvest mycotoxin control

    Icon
    عرض / فتح
    s12649-025-03291-3.pdf (4.079Mb)
    التاريخ
    2025
    المؤلف
    Khallef, Ahlem
    Dammak, Islem
    Gargouri, Wafa
    Lamine, Myriam
    Lasram, Salma
    Chenenaoui, Synda
    Hamdi, Zohra
    Jallouli, Selim
    Mliki, A.
    Sayadi, Sami
    Gargouri, Mahmoud
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The postharvest contamination of dates by Aspergillus flavus and its aflatoxins is a major food safety concern. Simultaneously, large amounts of citrus peel waste rich in bioactive compounds remain underused. In this study, we valorized citrus peel waste as a source of bioactive essential oils (EOs) to develop a sustainable antifungal strategy. GC–MS profiling revealed distinct volatile compositions in C. limonum, C. sinensis, and C. aurantium EOs, with α-citral, β-citral, γ-terpinene, and β-pinene strongly linked to antifungal potency. in vitro assays showed that C. limonum EO was the most effective, inhibiting mycelial growth by up to 86.7%, suppressing sporulation by 97.7%, and completely eliminating aflatoxin B₁ and B₂ production at 0.5%. Volatile-phase application achieved full inhibition at 1400–1680 µL/L air. In vivo fumigation of inoculated dates reduced fungal counts and aflatoxins by > 79% at 1400 µL/L, and completely eliminated contamination at 1680 µL/L. This work is the first comprehensive study linking agro-industrial waste valorization to controlling aflatoxigenic fungi in date fruits. It highlights citrus-derived essential oils as sustainable, natural alternatives to synthetic fungicides, addressing food safety and waste management challenges.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1007/s12649-025-03291-3
    http://hdl.handle.net/10576/68323
    المجموعات
    • الأبحاث [‎378‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video