Fatty acid composition of sargassum denticulatua1and s. Latifouum as influenced by the time of collection and the plant organ

QSpace/Manakin Repository

Fatty acid composition of sargassum denticulatua1and s. Latifouum as influenced by the time of collection and the plant organ

Show full item record


Title: Fatty acid composition of sargassum denticulatua1and s. Latifouum as influenced by the time of collection and the plant organ
Author: El Naggar, M. E. E. [محمد السيد النجار]
Abstract: Fatty acid profile of two species of Sargassum namely, 5. denticulatium (Forsk). Borgesen and S. latifolium (Turn) Ag., from the Red Sea coast of Egypt was studied. Fatty acid data indicate that there is a strong seasonal variations in distribution patterns and in the relative percentages of fatty acid components. Our analyses show that the fatty acid composition of both species was also affected by the plant organ. In most cases, however, these variations in fatty acid composition were species-specific. The characteristic feature of both species was their high content of 16:0 and 13:0. The local Sargassum species were unusual in containing 17:0 with estimable amounts. Lipids extracted from these species were found to have considerably higher levels of saturated fatty acids indicating that these species are potentially a better source of these acids.هذا البحث هو محاولة لدراسة الأسماض للدهنية للسرجاسم وبيان مدى تأثر هنه الأحماض بوقت ومكان جمع للعينات وأيضاً للعضو للنباتي المستخسم . ولتبيان فلك تم اختيار نوعين من السرجاسم ينتشران بكثرة على ساسل البحر الأسمر لمضر . وهذين للنوعين هما سرجاسم دينتكيولاتم وسرجاسم لاتيفوليم . سلت نتائج هشر اسراسة أن الأسماض للسهنية في هذين النوعين من السرجاسبم قد تعرضت كماً ونوعاً لتغيرات موسمية كبيرة ، وأنها قد اختلفت بشكل واضح باختلاف للعضو النباتي المستخدم . تميز هذان للنوعان من للسرجاسم باحتواثهما على كميات عالية من الحمضن الدهنين 16 : 0 ، 3( : . . في نفس الوقت وسجد أنهما قد احتويا بشكل غيئكادى على كميات محسوسة من الحامض الدهني 7( : . وهذا الحامفهى نالر وجولمحه في الطحالب للبنية . تبين من خلال مشم للسراسة أن للليبيدات المستخلصة من هذين النوعيى قد احتوت على نسب عالية من الأحماض الدهنية المشبعة مما يوضح أن هذين للنوعين يمكن اعتبارهما مسرا مفضلا لهنه الأسماض .
URI: http://hdl.handle.net/10576/10124
Date: 1995

Files in this item

Files Size Format View
abstract.pdf 2.078Kb PDF View/Open
abstract.doc 20.5Kb Microsoft Word View/Open
abstract_ar.doc 22Kb Microsoft Word View/Open
0795151-0013-fulltext.pdf 409.5Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search QSpace


Advanced Search

Browse

My Account