Mullet culture in qatar: effects of replacing fish meal With soybean meal on growth rates and feed utilizatiEfficiency of liza macrolepis (pisces: mugilidae)

QSpace/Manakin Repository

Mullet culture in qatar: effects of replacing fish meal With soybean meal on growth rates and feed utilizatiEfficiency of liza macrolepis (pisces: mugilidae)

Show full item record


Title: Mullet culture in qatar: effects of replacing fish meal With soybean meal on growth rates and feed utilizatiEfficiency of liza macrolepis (pisces: mugilidae)
Author: El Sayed, Abdel Fattah M. [عبد الفتاح محمد السيد]
Abstract: The effects of replacing fish meal (FM) with soybean meal (SBM) in practical diets fed to fingerling mullet, Liza macrolepis, on the growth rates, feed utilization and body composition were investigated. Five isocaloric (450 kcal/100 g), isonitrogenous (40% cp) diets were prepared. SBM replaced FM at 0, 25, 50, 75, and 100% levels. The diets were fed to triplicate groups of L. macrolepis fingerlings (3.25 g mean weight) twice a day for 60 days. Fish growth rates, feed conversion (FC), protein efficiency ratio (PER) and protein production value (PPV) were deteriorated with increasing SBM level in the diets. With the exception of body protein, carcass compositions were significantly affected by dietary treatments. Body water was positively correlated to SBM levels, while carcass lipkis and ash showed negative correlations.لقد أجريت هذه السراسة لتقييم تاثير إبدال مسحوق السمك (كمصسر للبروتين ) بمسحوق فول الصوبا في العلائق الصناعية على معدلات النمو والتحول الغذافي ومحتوى الجسم في إصبعيات أسلماك البسي (البياح ) . وقد تم في هذا الصسد تحضير خمس علائق متساوية في نسبة البروتين (40% بروتين ) والطاقة الغذائية (540 كليو سعر / 100 جرام غذاء) في حين تم إستبدال صفر ، 25 ، 50، 75، 100% من مسحسوق السمك بمسحوق فول الصويا . وتجد تم تشية إصبعيات البوري البالغ متوسط أوزانها25 ، 3 جرا بهذه العلائق مرتين يوميا لمدة 60 يوما . وقد أوضحت نتائج التجربة أن معدلات النمو والتحلى الغذافي ومعامل كفاعة الب!روتين قد تناقصت مع زيادة نسبة فول الصويا في العلائق . كما وجد أن محتوى الجسم من الدهون والرماد قد تناقص بينما إزداد محتوى الجسم من المياه مع زيادة نسبة فول الصويا في الطعام في حين لم يتاثر مستوى البروتين في الجسم خلال التجربة .
URI: http://hdl.handle.net/10576/10197
Date: 1994

Files in this item

Files Size Format View
abstract.pdf 2.146Kb PDF View/Open
abstract.doc 20.5Kb Microsoft Word View/Open
abstract_ar.doc 22Kb Microsoft Word View/Open
0794141-0029-fulltext.pdf 357.0Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search QSpace


Advanced Search

Browse

My Account