Single Cell Protein Production From Beet Pulp By Mixed Culture

Show simple item record

Author Ghanem, K. M. [خالد محمد غانم] en_US
Available date 2009-11-25T15:21:23Z en_US
Publication Date 1992 en_US
Publication Name Qatar University Science Journal
Citation Qatar University Science Journal, 1992, Vol. 12, Pages 85-88. en_US
URI http://hdl.handle.net/10576/9911 en_US
Abstract A mixed culture of Trichoderma reeseiand Kluyveromyces marxianuswas found to be more efficient for single cell protein (SCP) production (51%) from beet pulp (BP) than the other tested mixed cultures containing T. reeseior a monoculture of T. reesei (49%). The extent of SCP production by the T. reesei - K. marxianus co-culture varied in response to different levels of both yeast extract and BP in the basal medium. Under optimum conditions the protein yield reached to a maximum value (54%) and the corresponding efficiency of BP conversion into proteins was 42%. The protein obtained contained all essential amino acids and compared favourably with the profiles of both the FAO guideline and of soy bean oil meal. en_US
Language en en_US
Publisher Qatar University en_US
Subject Botany en_US
Subject علم النبات ar
Title Single Cell Protein Production From Beet Pulp By Mixed Culture en_US
Alternative Title إنتاج بروتينات وحيدة الخلية من لب البنجر باستخدام المزارع المختلطة ar
Type Article en_US
Pagination 85-88 en_US
Volume Number 12 en_US
Alternative Abstract تم تنمية عدة مزارع مختلطة على منبت غذائي يحوي لب البنجر كمصدر كربوني وحيد وكانت مزرعة مختلطة من فطر "تريكود يرما ريزيياي" وخميرة " كليفيروميسيس ماركسيانيس )) أكثرهم كفاءة من حيث تخليق البروتين (51%من الورن الجاف) ومقدرة على تحويل لب البنجر إلى بروتين ( 39%) وباستخدام تلك المزرعة أمكن مضاعفة كمية لب البنجر وكذلك حذف مستخلص الخميرة من المنبت الغذائي وتم الوصول بتخليق البروتين إلى 54% من الوزن الجاف بالمقارنة إلى 49% بروتين باستخدام مزارع وحيدة من "تريكود يرما ريزيياي" وبتحليل البروتين الناتج وجد إنه يحتوي على جميع الأحماض الأمينية بكميات عالية تماثل الكميات القياسية للبروتينات حسب مواصفات منظمة الاغذية العالمية "فاو" وقريبة من الكميات الموجودة في فول الصويا مما يدعم امكانية استخدامه كعلف .


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record