Studies on some cowpea cultivars: II - suitability for aspergillus flavus growth and Aflatoxin production

QSpace/Manakin Repository

Studies on some cowpea cultivars: II - suitability for aspergillus flavus growth and Aflatoxin production

Show full item record


Title: Studies on some cowpea cultivars: II - suitability for aspergillus flavus growth and Aflatoxin production
Author: Zohri, A. A. [عبد الناصر احمد زهرى]
Abstract: Sixteen mycotoxin-free seed cultivar samples of cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.) were inoculated with spores* of Aspergillus flavus Link (IMI 89717) to determine varietal differences in terms of aflatoxin production. Thin-layer chromatographic analyses of chloroform extracts of the colonized seeds revealed that three cultivars were highly resistant and not shown aflatoxin accumulation while 8 cultivars showed partial resistance. The remaining 5 samples were highly susceptible to the establishment of A. flavus and aflatoxin accumulation. The results did not show any relationship between morphological characters (seed colour, shape & size) or testa thickness and the amount of aflatoxin produced on the different cowpea cultivars. The results also revealed the absence of significant variation in either total nitrogen or magnesium contents of the susceptible, partially resistant and highly resistant cultivars. Calcium, potassium and total phosphate contents of both testas and kernels of the susceptible seeds were low as compared to those of partially and highly resistant seeds; and vice versa with sodium and zinc contents.تم في هذا البحث حقن 16 هجين من بذور اللوبيا الخالية تماما من سموم الأفلاتوكسين بفطرة اسبوجيلس فلافس (ر أرر، أللأ) وذ لك لدراسة مدى ملاصتها لنمو الفطرة وإنتاج سموم الأفلاتوكسين . باستخدام طريقة التحليل الكروماتوجرافي على رقائق إلسليكا ، ثبت أن ثلاثة هجن عاليصة الجقاومة لنمو إلفطرة وانتاج سموم الافلاتوكسين وثماثية هجن لها مقاومة جزئية بينما الخمسة هجن الباقية كانت ذات قابلية عالية لنمو الفطرة وانتاج سموم الافلاتوكسين . كما أثبتت النتائج عدم وجود أي علاقة في الهجن المختبرة بين الصفات ا؟لمورفولوجية (مثل لون وشكل وحجم البذور) أو سمك القصره وكمية سموم الأفلاتوكسين الجنتجة على البذور ، وكذلك لا توجد اختلافات واضحة في إلمحتوى النيتروجيني أو كمية الماغنسيوم بين الهجن المقاومة أو القابلة للائمابة وانتاج سموم الافلاتوكسين . أما كمية الكالسيوم لا والبوتهاسكيوم والفوسفات قكانت في البذور القابلة للإصابة بالفطرة وتراكم الافلاتوكسين قليلة بالمقارنة بتلك البذور التي تكوق مقاومة للفطرة ، وكان عكس ذلك تماما في حالة عنصري الصوديوم والخارصين .
URI: http://hdl.handle.net/10576/9961
Date: 1993

Files in this item

Files Size Format View
abstract.pdf 2.197Kb PDF View/Open
abstract.doc 20.5Kb Microsoft Word View/Open
abstract_ar.doc 22Kb Microsoft Word View/Open
0793131-0012-fulltext.pdf 492.8Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search QSpace


Advanced Search

Browse

My Account