• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • العلوم الحيوية الطبية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • العلوم الحيوية الطبية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Curcumin a Colorimetric and Fluorimetric Cyanide Probe in Aqueous System and Living Cells

    Thumbnail
    التاريخ
    2019
    المؤلف
    Hijji, Yousef
    Elsafi, Anas
    Al Easa, Hala
    Attili, Bassam
    Abdelrasoul, Mahmoud
    Mohamed, Nura
    Nasrallah, Gheyath
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Curcumin, 1,7-bis(4-hydroxy-3-methoxyphenyl)-1,6-hepta-diene-3,5-dione, is a natural product obtained from the rhizome of Curcuma longa. Curcumin has been demonstrated to be a strong antioxidant with anticancer properties and other diverse biological activities. In addition, curcumin and its derivatives have been applied in chemo sensing for the detection of cations, anions, molecular recognition and bio imaging. Herein, we have investigated the development and application of curcumin as a molecular probe for the detection of cyanide in aqueous medium. Cyanide causes a dramatic color change of the curcumin solution (acetonitrile : water 90 : 10) from bright yellow to dark orange. It causes dramatic spectral changes in the UV-vis spectrum of curcumin by the decrease in the absorption band intensity at 421 nm and a concomitant appearance of a strong band at 520 nm. A bathochromic shift of 99 nm is also observed. Other monovalent anions tested such as F−, Cl−, Br−, I−, AcO−, H2AsO4− and N3− caused no significant color or spectral changes. Hydroxide did show a similar change but gave a more intense color. The lower limit of detection was determined to be 2.3 × 10−6 M. The fluorescence emission of curcumin at 520 nm was quenched upon the addition of cyanide, while other anions tested caused no change. Curcumin was introduced into living cells and it was observed to have strong fluorescence. Upon the addition of cyanide, the fluorescence in the cells quenched slowly with time. We were able to use cyanide as a tool for the detection and quantification of curcumin in aqueous media using both UV-vis and fluorescence spectroscopy.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1039/C9AY01557D
    http://hdl.handle.net/10576/12112
    المجموعات
    • أبحاث مركز البحوث الحيوية الطبية [‎805‎ items ]
    • العلوم الحيوية الطبية [‎832‎ items ]
    • الكيمياء وعلوم الأرض [‎609‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video