• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Detection of toxigenic mycobiota and mycotoxins in cereal feed market

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    التاريخ
    2018
    المؤلف
    Hassan Z.U.
    Al-Thani R.F.
    Migheli Q.
    Jaoua S.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The present study was designed to investigate the occurrence of mycotoxins and toxigenic mycobiota in cereals used as animal feed in a Qatari market. Aflatoxins (AFs) and ochratoxin A (OTA) were detected in 94 and 44% of mixed cereals, 70 and 40% of maize, 40 and 60% of wheat and wheat bran samples, respectively. Among these positive samples, 20 and 14% (of mixed cereals), 29 and 50% (of maize) were found to be contaminated with levels higher than the European Union (EU) permissible limits for AFs and OTA, respectively. The co-contamination analysis showed that 44, 40 and 50% of the mixed cereals, maize and barley samples were concurrently contaminated with AFs and OTA. In all the tested samples, Aspergillus was the most predominant genus with isolation frequency ranging from 67 to 100%. Likewise, the relative density (occurrence compared to the other genera) of Aspergillus was 42–71% in the different cereals samples. Mixed cereals showed the maximum fungal load with 3 × 103 colony forming units/g. Based on species-specific PCR primers, among Aspergillus species, A. flavus, A. parasiticus A. niger, A. carbonarius, A. ochraceus and A. westerdijkiae were the most predominant. Most of the isolates presented the key genes for either the aflatoxigenic (omt-1, ver-1 and apa-2) or ochratoxigenic (pks) biosynthesis pathways. In spite of possessing mycotoxigenic genes, 10, 20, 17 and 50% of A. flavus, A. parasiticus, A. carbonarius and A. niger isolates, respectively, did not produce any AFs or OTA in culture media. Our findings demonstrate that cereals used as animal feeds are generally contaminated with variable levels of mycotoxigenic fungi and mycotoxins, with maximum levels being present in mixed cereals and maize samples.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2017.08.032
    http://hdl.handle.net/10576/12702
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎940‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video