• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Health risk assessment of Patulin intake through apples and apple-based foods sold in Qatar

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    PIIS240584401936414X.pdf (747.3Kb)
    التاريخ
    2019
    المؤلف
    Saleh I.
    Goktepe I.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    This is the first report on assessing the non-carcinogenic health risk associated with Patulin exposure in Qatar. The concentrations of Patulin, as determined in previous studies, in apples, apple juice, and apple-based baby foods sold in Qatar and nearby countries were used to conduct the health risk assessment (HRA). The risk related to Patulin intake by different age groups was calculated using the USEPA risk assessment models. The intake levels (ILs) of various age groups was compared with the international standards. The highest IL in Qatar was for babies between 5-12 months old through ingesting contaminated apple-based baby foods, yet those levels were below the tolerable daily intake of Patulin set by the EU at 0.4 μg/kg BW/d. The results showed that the intake of Patulin in Qatar is lower than that in Tunisia and Iran based on the HRA analysis. The risk caused by chronic exposure to Patulin through ingesting raw apples and apple juice separately was below “1,” indicating that the overall population is not likely to be at risk of Patulin exposure. However, various uncertainties should be considered when adopting these results, mainly the low number of samples and additive exposure to other mycotoxins from different sources.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.heliyon.2019.e02754
    http://hdl.handle.net/10576/13715
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎940‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video