• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Assessment of food safety knowledge, self-reported practices, and microbiological hand hygiene levels of produce handlers in Qatar

    Thumbnail
    التاريخ
    2019
    المؤلف
    El-Nemr I.
    Mushtaha M.
    Irungu P.
    Asim H.
    Tang P.
    Hasan M.
    Goktepe I.
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Food handling across the custody chain from production to consumption is one of the most important stages in which microbes can enter food from infected food handlers or due to cross-contamination. The wholesale produce market (WSPM), located in Doha, Qatar, is a good example of a custody chain in which a large amount of produce from different origins are purchased daily by restaurants, retailers, and individuals. However, no information is available on the food handling practices applied at the WSPM. Hence, this study was conducted to assess the self-reported hygiene practices and food safety knowledge of produce handlers at the WSPM as a baseline for food safety outreach. One hundred twenty produce handlers participated in this study to complete a structured questionnaire assessing food safety knowledge and hygiene practices. In addition, survey respondents' hands were swabbed to determine microbiological hand hygiene levels. Survey results revealed that none of the produce handlers had food safety knowledge or received training on safe produce handling practices. The median age group was 31 to 40 years, and over 57% had less than high school education. The level of self-reported knowledge on “food safety practices” displayed by produce handlers was not influenced by demographically based differences (e.g., age and years of experience), except education level. Note that 77% of produce handlers claimed to wash their hands four times per day; however, this good self-reported practice was not reflected in the microbial assessment of produce handlers' hands that had total aerobic and coliform counts ≥2 log CFU/cm2. Bacillus circulans (40%), Staphylococcus sciuri (25%), and Klebsiella pneumoniae (17%) were the most common bacteria isolated from produce handlers' hands. These findings may help public health agencies in Qatar establish guidelines for compulsory on-site training for produce handlers to improve knowledge on safe produce handling.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-18-191
    http://hdl.handle.net/10576/14055
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎940‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video