• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    The characteristics, occurrence, and toxicological effects of patulin

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    التاريخ
    2019
    المؤلف
    Saleh, Iman
    Goktepe, Ipek
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Mycotoxins are the secondary metabolites secreted by different types of fungi to which humans can get exposed mainly via ingestion. Patulin (C7H6O4)is a polyketide lactone produced by various fungal specifies, including Penicillium expansum as the main producer. P. expansum can infect different fruits and vegetables yet it has preference to apples in which they cause blue rot. Therefore, apples and apple-based food products are the main source of Patulin exposure for humans. Patulin was first identified in 1943 under the name of tercinin as a possible antimicrobial agent. Although it is categorized as a non-carcinogen, Patulin has been linked, in the last decades, to neurological, gastrointestinal, and immunological adverse effects, mainly causing liver and kidney damages. In this review, the characteristics of and possible human exposure pathways to Patulin are discussed. Various surveillance and toxicity studies on the levels of Patulin in various food products and effects of Patulin on cells and animal models have been documented as well. Importance of epidemiological studies and a summary of the possible toxicity mechanisms are highlighted with a case study. The commonly used control methods as described in the literature are also discussed to guide future researchers to focus on mitigating mycotoxins contamination in the food industry. - 2019 Elsevier Ltd
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2019.04.036
    http://hdl.handle.net/10576/14796
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎940‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video