• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Ecological and agriculture impacts of bakery yeast wastewater use on weed communities and crops in an arid environment

    Thumbnail
    التاريخ
    2017
    المؤلف
    Abu-Dieyeh, Mohammed H.
    Diab, Mahmoud
    Al-Ghouti, Mohammad A.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The goal of this study was to evaluate the impact of using yeast wastewater (YW) on weed communities. The study showed that all ecological parameters including species richness, dispersion, density, frequency, and % of vegetation cover were significantly increased in the site irrigated with YW compared to a natural rain fed site and another site irrigated with fresh water. The vegetation cover (%) was significantly increased by 2-folds in the site irrigated with YW (52%) than the one irrigated with fresh water (27%). Species richness increases to 23 in the site irrigated with yeast wastewater compared to 12 species in natural rain fed site and 7 species in areas irrigated with fresh water. The 10 studied weed species germinated better at 10 and 20% dilutions of baker�s YW. However, only five species achieved few germination (3�25%) at 50% of YW and the two species Sisymbrim irio and Cardariia droba achieved (6�13%) germination using 100% YW. No germination occurred for the crop seeds (tomato, squash, lentil, and barley) at 50 and 100% YW. For tomato, 10 and 20% of YW achieved better germination (82 and 63%, respectively) than the seeds of other species, followed by barley with 80 and 53% of germination. Squash showed the lowest germination percentage with 59 and 42% at 10 and 20% of YW, respectively. Yeast wastewater seems to be crop specific and can affect weed species composition and relative abundances and care should be taken before using the effluent for irrigation of tree plantations and crops.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1007/s11356-017-9115-1
    http://hdl.handle.net/10576/15942
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎940‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video