• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Nutritional Requirements to Improve Delta-Endotoxins Production of Bacillus thuringiensis var. kurstaki Using Mixed Designs Modelling

    Thumbnail
    التاريخ
    2017
    المؤلف
    Ennouri, Karim
    Ben Hassen, Hanen
    Zouari, Nabil
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Bacillus thuringiensiskurstaki is a soil bacterium that produces insecticidal toxins called delta-endotoxins. In order to increase the toxic crystal concentrations in a low-cost culture medium and thus improve the biopesticide quality to control insect pests, the Plackett Burman screening method was applied. It was shown a tool to evaluate the significance of the selected seven factors (KH2PO4, K2HPO4, MgSO4, MnSO4, FeSO4, soybean meal, starch) which are necessary to the production of the delta-endotoxins. This was performed into two different shake flasks (250 and 500 ml). The main factors that affected the production of delta-endotoxins are shown to be soybean meal, starch, and FeSO4 in 250 ml culture flasks. In 500 ml culture flasks, soybean meal and FeSO4 are the principal factors influencing the delta-endotoxin production. The multiple linear regression, a method applied as the merging dataset of the two Plackett Burman designs, established that soybean meal and starch are the factors positively affecting the production of delta-endotoxins, in contrast to FeSO4. Furthermore, the available oxygen in culture flasks showed no significant negative effect on delta-endotoxin production. This study revealed that mixed method designs were useful to identify the significance and the effect of hidden culture parameters.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1007/s40011-015-0620-z
    http://hdl.handle.net/10576/16157
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎933‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video