• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    A Pilot Study on Evaluating the Microbial Quality of Produce Sold at the Wholesale Produce Market in Doha Qatar

    Thumbnail
    عرض / فتح
    qfarc.2018.eepd342.pdf (177.8Kb)
    التاريخ
    2018
    المؤلف
    El-Nemr, Israa
    Mushtaha, Mohanad
    Goktepe, Ipek
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Environmental and sanitary conditions play a major role on the quality of fresh produce. The Wholesale Produce Market (WPM) in Doha is an open-air market located in close proximity to the livestock market and slaughterhouse. Currently, there is no data available on establishing the link between the microbial quality of produce sold at this market and environmental factors affecting the quality of produce. Therefore, this pilot study was carried out to evaluate the effect of environmental conditions (e.g.; seasonal temperature, humidity, hygiene conditions of the market) on the microbial quality of produce sold at the WPM. Triplicate samples of different produce samples (e.g.; tomato, lettuce, parsley, cucumber, and green onion) were collected monthly starting from July 2016 to June 2017. Selective media were used to determine the target microorganisms (e.g.; total aerobic bacteria-PCA, total E.coli - MCA, total Listeria - LSA, total coliform - EMB, total Staphylococcus - BPA, total Salmonella - XLT4, and total fungal growth - PDA). The colonies identified as presumptive target organisms were isolated and identified using molecular techniques. The results indicated that produce samples (especially parsley, green onion, and lettuce) tested in this study were highly contaminated with various microorganisms based on the PCA, MCA, and EMB counts. The microbial analysis of produce samples revealed that the most dominant strains in summer months (47 C daytime and 25 C nighttime) were Bacillus, Enterococcus, and Klebsiella. While, Pseudomonas and Enterobacter were the most abundant species during the winter months (24 C daytime, 12 C nighttime). In addition, Penicillium, Aspergillus, and Fusarium were the most commonly isolated fungal species during the months of November-January. It is clear that environmental conditions, such as temperature and humidity are the major factors affecting the growth of different microorganisms in fresh produce. Although no pathogenic target bacteria were detected in the produce samples at WPM, the relatively high PCA and EMB counts demonstrate the need to improve the sanitary conditions at this major produce market in Qatar.
    معرّف المصادر الموحد
    https://doi.org/10.5339/qfarc.2018.EEPD342
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/27894
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎931‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video