• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Novel insights into the nanoadsorption mechanisms of crystal violet using nano-hazelnut shell from aqueous solution

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    Novel insights into the nanoadsorption mechanisms of crystal violet using.pdf (8.675Mb)
    التاريخ
    2021-12-31
    المؤلف
    Mashael A., Al-Ajji
    Al-Ghouti, Mohammad A.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    This paper discusses the nanoadsorption mechanisms of crystal violet (CV) using a nano-hazelnut shell (nano-HS) from an aqueous solution. The effect of various factors such as pH, temperature, and initial CV concentration on the adsorption process was also evaluated. The physical and chemical characterizations of hazelnut shells (HS) and nano-HS were studied using Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), scanning electron microscopy (SEM), and transmission electron microscope (TEM). Various functional groups including OH, CO, CH, and CO were identified that are facilitated the CV sorption onto the adsorbents. Additionally, the SEM revealed the adsorbents as a heterogeneous structure with deep cavities and high porosity, which is thought to play a vital role in capturing and binding the CV ions onto the surface of the adsorbent. The optimum pH in this study was reported to be 10. While Langmuir isotherm was identified as the best-suited model to describe the adsorption process, with a 93% and 96% correlation coefficient for HS and nano-HS, respectively. 181.82 mg/g was the maximum adsorption capacity for HS and 294.12 mg/g for nano-HS at 45 °C. Additionally, the positive value of changes in enthalpy for HS (21.912 kJ/mol) indicated the reaction was endothermic while the negative value (−47.541 kJ/mol) for nano-HS signifies that the CV adsorption onto was an exothermic reaction. The Gibbs free energy was found to increase with smaller nanoparticle sizes. On the other hand, the effects of particle size on the enthalpy and the entropy were increased.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214714421004414
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.jwpe.2021.102354
    http://hdl.handle.net/10576/27992
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎933‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video