• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Evaluation of novel Prosopis juliflora water soluble leaf ethanolic extract as preservation coating material of cucumber

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Evaluation of novel Prosopis juliflora.pdf (703.9Kb)
    التاريخ
    2022-03-01
    المؤلف
    Saleh, Iman
    Abu-Dieyeh, Mohammed
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Cucumber (Cucumis sativus) is an economically important vegetable worldwide. Cucumbers have short shelf life with sensitivity to chilling injuries and fungal and bacterial postharvest diseases. Prosopis juliflora water-soluble leaf ethanolic (PJ-WS-LE) extract has a strong antimicrobial activity against many spoiling agents with time-stability and no phytotoxicity on fruits. The present study explores PJ-WS-LE extract efficacy as a coating material to preserve cucumber. 8 mg/ml of PJ-WS-LE extract increased cucumber shelf life at 22°C by 77%. At week 2, cucumber coated with PJ-WS-LE extract alone showed less than 10 CFU/g of mold as well as 76.9% and 85.8% reduction of total yeast and aerobic bacterial counts, respectively. PJ-WS-LE extract treated samples maintained the slightest change in total soluble solids and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl free radical scavenging activity. Embedding PJ-WS-LE extract in 0.5% chitosan did not improve the quality maintaining results. In vivo overall results highlight the potentials of PJ-WS-LE extract as a possible coating replacement of chemical fungicides. Novelty impact statement: Prosopis juliflora water-soluable leaf ethanolic (PJ-WS-LE) extract extended cucumbers shelf life at 22°C by 77%. PJ-WS-LE extract served as an antimicrobial agent that lowers surrounding bacterial and fungal counts of coated cucumber samples. 8 mg/ml of Prosopis juliflora water-soluble leaf ethanolic maintained cucumbers storage quality-parameters up to three weeks at 8°C.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85123890662&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.16352
    http://hdl.handle.net/10576/29330
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎934‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video