• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Evaluation of Antidiabetic and Antihypertensive Potential of Some Traditional Desert Food Plants of Qatar Using in Vitro Assays

    Thumbnail
    عرض / فتح
    qfarc.2018.hbpd176.pdf (178.8Kb)
    التاريخ
    2018
    المؤلف
    Elobeid, Tahra
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Numerous studies have shown that food plants, the source of basic nutritional components may also possess an additional bioactive therapeutic properties associated with the prevention of diseases such as type 2 diabetes and its related complication, hypertension. The incidence of type 2 diabetes in Qatar is one of the highest in the world. In the present study, four edible plants from Qatar were selected to analyze the phenolic bioactives and their potential health benefits with relevance to managing type 2 diabetes and hypertension using in vitro enzyme assays. High antioxidant activity along with high total soluble phenolics associated with high in vitro enzyme inhibitory ?-glucosidase, moderate ?-amylase and ACE inhibitory effects was shown by aqueous extracts of Cynmorium coccineum. Malva parviflora and Glossonema edule had moderate antioxidant potential, total soluble phenolics and ACE inhibitory potential. Edible plants like Cynmorium coccineum that is also suggested to possess other medicinal properties has a high potential for diet-based solutions in combating, preventing and managing early stage of type 2 diabetes coupled to overall healthy life style and pharmacological management strategies. This study provides the biochemical rationale for further animal and clinical studies to understand the health benefits of edible plants of Qatar as dietary strategies for chronic disease management.
    معرّف المصادر الموحد
    https://doi.org/10.5339/qfarc.2018.HBPD176
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/31494
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎448‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video