• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Determination of aflatoxins in coffee by means of ultra-high performance liquid chromatography-fluorescence detector and fungi isolation

    Thumbnail
    التاريخ
    2020
    المؤلف
    Al-Ghouti M.A.
    AlHusaini A.
    Abu-Dieyeh M.H.
    Abd Elkhabeer M.
    Alam M.M.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    In this study, fourteen coffee samples were collected from local markets in Doha, Qatar according to different variables i.e. packed or unpacked, beans or powder, roasted or raw bean samples. The coffee samples were subjected to both microbiological and chromatographical analyses. The microbiological isolation was achieved using direct plating of the coffee on malt agar extract and potato dextrose agar plates. The chromatographical analytical method was conducted using ultra-high-performance liquid chromatography-fluorescence detector (UHPLC-FLD) to quantify the contamination of four classes of aflatoxins (B1, B2, G1, and G2). In the UHPLC-FLD validation process, no interfering peaks were present and the aflatoxins G1, B1, G2, and B2 were well separated. The R2 or coefficient of determination of the calibration plots for all compounds was ≥ 0.995. The limit of quantitation for all compounds was 2 μg/kg. The precision or the relative standard deviation calculated for six replicates of samples spiked at 2 μg/kg were less than 20%, and the limit of detection was 0.17 μg/kg, 0.14 μg/kg, 0.12 μg/kg and 0.09 μg/kg for Aflatoxins G1, Aflatoxins B1, Aflatoxins G2, and Aflatoxins B2, respectively. The average recovery calculated for six replicates of samples spiked at 2 μg/kg was from 74.5–80%. The results for the chromatographical part showed that there was no contamination of aflatoxin in most of the coffee samples collected. Only two samples exhibited low concentrations of aflatoxin G, which are sample A (4.27 × 10−1 μg/kg) and sample O (1.99 × 10−2 μg/kg). Direct plating showed growth of microorganisms, such as Aspergillus niger, Mucor sp., Bacillus sp., Fusarium sp., and two yeast species. Although some of the isolated species have the potential to produce mycotoxins in coffee, they might be in the spore phase in the coffee samples and did not germinate.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85090792199&doi=http://dx.doi.org/10.1080%2f03067319.2020.1819993&partnerID=40&md5=e290b05100429ba512a6dd9d9569826b
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1080/03067319.2020.1819993
    http://hdl.handle.net/10576/31793
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎933‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video