• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • رسائل الماجستير وأطروحات الدكتوراه
  • كلية الهندسة
  • الإدارة الهندسية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • رسائل الماجستير وأطروحات الدكتوراه
  • كلية الهندسة
  • الإدارة الهندسية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    A LASSO-BASED DEA FOR ECO-EFFICIENCY PERFORMANCE ASSESSMENT FOR THE GLOBAL FOOD AND BEVERAGES INDUSTRY

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Doa'a Salameh_ OGS Approved Thesis.pdf (1.136Mb)
    التاريخ
    2022-06
    المؤلف
    SALAMEH, DOA'A MOHAMMAD FUAD
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Sustainable food systems are essential to secure food and nutrition for society and preserve the economic, social, and environmental aspects. A sustainable food system has become a significant demand for survival due to the dramatic growth of urbanization and global economic and health disruptions. Recently, food supply chains of global industries are encountering economic and environmental challenges, resulting in a significant decrease in their eco-efficiency performance. Therefore, there is a great need to identify possible reasons and their potential relationship across the eco-environmental pillars of sustainability. To this end, this thesis proposes an approach for eco-efficiency assessment integrating both the Least Absolute Shrinkage Squared Operator (LASSO) with the Data Envelope Analysis. The new approach constitutes two stages. First, the LASSO regression is applied to reduce the dimension-space of the eco- and find the relative weights estimates for each indicator in the new dimension. Second, the DEA is used to estimate the eco-efficiency ratio for all the food industries. The mathematical and operational procedures of the new approach are demonstrated using the economic and environmental footprints of 30 food and beverages industries in the USA. The new strategy is expected to provide food and beverage industries with a powerful tool for assessing their contribution toward achieving sustainable development goals.
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/32156
    المجموعات
    • الإدارة الهندسية [‎140‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video