• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • رسائل الماجستير وأطروحات الدكتوراه
  • كلية العلوم الصحية
  • العلوم الحيوية الطبية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • رسائل الماجستير وأطروحات الدكتوراه
  • كلية العلوم الصحية
  • العلوم الحيوية الطبية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    The Association between Dietary Patterns and Hypothyroidism in Adult Population

    Thumbnail
    عرض / فتح
    DANA ZIAD ALKHATIB_OGSApprovedThesis.pdf (567.7Kb)
    التاريخ
    2023-06
    المؤلف
    Alkhatib, Dana Ziad
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Background: The thyroid gland produces hormones that are essential for various body functions. Hypothyroidism occurs when the thyroid gland cannot produce enough hormones. Even though several studies have found associations between specific micronutrients and overall thyroid function, there is still a limited amount of evidence regarding the relationship between dietary patterns and hypothyroidism among the U.S. population. Based on the current literature, it is predicted that inadequate diets have an adverse effect on thyroid function. Aim: The aim of this study was to investigate the association between dietary patterns and hypothyroidism risk among US adults. Methods: Data from 3 cycles of National Health and Nutrition Examination Surveys, 2007–2008, 2009-2010, and 2011–2012 were used (n=8,317). Subjects with serum thyroid stimulating hormone (TSH ) >4.5 mIU/L or on Levothyroxine were considered having hypothyroidism. Age, sex, race-ethnicity, body mass index (BMI), physical activity, smoking status, alcohol consumption, education, poverty income ratio (PIR) and daily energy intake, were considered as covariates. Participants <18 years, missing TSH and dietary data, hyperthyroidism, outliers in energy intake, and pregnant women were excluded. Three patterns were extracted using factor analysis; Fat-Processed Grains-Sugars-Meats (FPSM), Oils-Nuts-Potatoes-Low fat meats (ONPL), and Fruits-Whole grains-Vegetables-Dairy (FWVD) patterns. Serum TSH concentrations were measured using a two-site immuno-enzymatic access assay. Results: In the multivariate adjusted model, weighted multiple logistic regression revealed that FPSM and ONPL were inversely associated with hypothyroidism (p=0.049 and p=0.025, respectively). FWVD had no association with hypothyroidism (p=0.63). Conclusion: FPSM and ONPL patterns were associated with lower hypothyroidism risk. What constituent/s in these dietary patterns is/are responsible for this association needs further investigation.
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/44983
    المجموعات
    • العلوم الحيوية الطبية [‎69‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video