• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Prevalence of toxigenic mycobiota and mycotoxins in date palm fruits and investigation on Bacillus cereus 342-2 as biocontrol agent

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Prevalence of toxigenic mycobiota and mycotoxins in date palm fruits and investigation on Bacillus cereus 342 2 as biocontrol agent.pdf (2.617Mb)
    التاريخ
    2022-01-01
    المؤلف
    Abdallah, Yara
    Ul Hassan, Zahoor
    Al-Thani, Roda
    Al-Shamary, Noora
    Al-Yafei, Thoraya
    Alnaimi, Hajer
    Jaoua, Samir
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Date palm fruit is consumed as a highly nutritious food item particularly in the Middle East. This work was designed to investigate the occurrence of filamentous moulds, their toxins in date palm fruit samples, and explore the biocontrol potential of Bacillus cereus 342-2 against few date palms associated fungal species. In total, 36 date palm fruit samples from different sources and varieties were collected from the markets in Qatar. Aspergillus and Penicillium spp. were found to contaminate most of the samples, except Akhlas samples, which were free of any fungal contamination. In total, ochratoxin A (OTA) was found in 6 (16.67%) date samples, all within the permissible limit, except one (2.7%), where the level was above the maximum permissible concentrations of 2 µg/kg. The volatile organic compounds (VOCs) of B. cereus were very effective against the growth of A. niger and A. carbonarius with an inhibition rate of 100%. Whereas their effects against A. flavus was weak as mycelia grew; however, no sporulation occurred until day 7 of co-incubation. Gas chromatography mass spectrophotometry analysis of B. cereus volatiles showed aldehyde as a major component with a peak area of 10.6%, and Undecane with a peak area of 2.02%. The inhibitory effect of VOCs was either from aldehyde alone, or a synergetic effect of the two molecules.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85138363730&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1080/09583157.2022.2122404
    http://hdl.handle.net/10576/46350
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎934‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video