• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Multivariate analysis of competitive adsorption of food dyes by activated pine wood

    Thumbnail
    التاريخ
    2016
    المؤلف
    Al-Ghouti, Mohammad A.
    Issa, Ayman A.
    Al-Saqarat, Bety S.
    Al-Reyahi, Anas Y.
    Al-Degs, Yahya S.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    In this work, competitive adsorption of four food dyes (Sunset Yellow, Allura Red, tartrazine, and Brilliant Black) by heated pine wood is studied using multivariate calibration. Partial least squares PLS1 and principal component regression PCR are effectively applied for simultaneous determination of food dyes with high accuracy (96.2–103.6%) and low relative prediction error (2.3–6.9%). Using multivariate calibration, the dyes are detected down to 0.11, 0.15, 0.24, and 0.29 mg L−1. The removal of dyes increased at acidic solution and H-bonding is the main controlling mechanism. The maximum removal capacities (according to Langmuir model) are 3.4, 2.5, 4.8, and 7.1 mg g−1 for tartrazine, Brilliant Black, Allura Red, and Sunset Yellow, respectively, at pH 2.0 and 25°C. The competition factors (CFs) are estimated from the isotherms to assess the degree of competition between dyes toward the surface. The CFs are 0.64, 0.66, 0.77, and 0.77 for Brilliant Black, Allura Red, Sunset Yellow, and tartrazine, respectively. Accordingly, Brilliant Black is the most affected dye while Sunset Yellow and tartrazine are the least affected in multi-solute adsorption. This study demonstrates the useful application of multivariate calibration for studying competitive adsorption of colored pollutants with minimum experimental efforts expenses.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1080/19443994.2016.1174742
    http://hdl.handle.net/10576/5140
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎934‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video