• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • الشؤون الدولية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • الشؤون الدولية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Impact of COVID-19 on food behavior and diet in Qatar: A cross-sectional survey on the Omicron variant

    Thumbnail
    التاريخ
    2023
    المؤلف
    Ben Hassen, Tarek
    Baya Chatti, Chedli
    El Bilali, Hamid
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Purpose: The emergence of the Omicron variant in November 2021 appears to have impacted food-related activities and behaviors and caused disruptions in food supply systems. Accordingly, this article aims to explore the effects of the Omicron variant on consumers' food-related behaviors in Qatar. Design/methodology/approach: This research is based on an online survey performed in Qatar in December 2021 and January 2022. The survey consisted of 23 questions arranged into three sections, including both multiple-choice and one-option items. There were 459 valid responses in total. Findings: The Omicron variant has altered diets and food shopping in Qatar. Indeed, the findings indicated (i) consumers in Qatar are shopping less often and purchasing more each trip; (ii) an increase in food online shopping; (iii) an increase in the use of online applications to buy ready-made food; and (iv) an increase in the consumption of healthy foods, especially immunity-boosting ones. Furthermore, consumers' awareness and general understanding regarding the virus, its transmission, food safety risks, etc., have evolved. On the one hand, consumers take precautionary measures to protect themselves. On the other hand, they are learning to live with the virus. Originality: This research, along with subsequent ones, will provide the foundation for institutional and governmental readiness in the face of potential shocks, crises, and pandemics. The repercussions of the ongoing conflict in Ukraine on food systems throughout the globe (cf. food prices increase) imply that it's a crucial and pressing issue that needs immediate attention.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1177/02601060231189637
    http://hdl.handle.net/10576/54079
    المجموعات
    • أبحاث فيروس كورونا المستجد (كوفيد-19) [‎849‎ items ]
    • الشؤون الدولية [‎163‎ items ]
    • العلوم الاجتماعية [‎100‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video