• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    The Interaction Between Body Mass Index Genetic Risk Score and Dietary Intake on Weight Status: A Systematic Review

    Thumbnail
    عرض / فتح
    DMSO-452660-the-interaction-between-body-mass-index-genetic-risk-score-a.pdf (1.752Mb)
    التاريخ
    2024
    المؤلف
    Sokary, Sara
    Almaghrbi, Heba
    Bawadi, Hiba
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Background: The escalating global obesity epidemic and the emergence of personalized medicine strategies point to the pressing need to investigate the interplay between genetic risk scores (GRSs), dietary intake, and their combined impact on weight status. This systematic review synthesizes evidence from diverse studies to elucidate how dietary patterns and individual foods interact with genetic predisposition to obesity. Methods: Literature searches were conducted in the PubMed, Embase, Science Direct, and Scopus databases until August 2023, following PRISMA guidelines. Out of 575 articles, 15 articles examining the interaction between genetic risk score for body mass index and dietary intake on weight outcomes met the inclusion criteria. All included studies were cross-sectional in design and were assessed for quality using the Newcastle-Ottawa Scale. Results: Unhealthy dietary intake exacerbated the genetic predisposition to obesity, evident in studies assessing Western diet, sulfur microbial diet, and individual macronutrients, including saturated fatty acids, sugar-sweetened beverages and fried foods. Conversely, adhering to healthier dietary intake mitigated the genetic predisposition to obesity, as observed in studies involving Alternative Healthy Eating Index, Alternative Mediterranean Diet, Dietary Approach to Stop Hypertension scores, healthy plant-based diets, and specific foods such as fruits, vegetables, and n-3 polyunsaturated fatty acids. Conclusion: This is the first systematic review to explore the interaction between genetics and dietary intake in shaping obesity outcomes. The findings have implications for tailored interventions; however, more controlled clinical trials with robust designs are needed to be able to recommend personalized nutrition based on nutrition for obesity prevention and management.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.2147/DMSO.S452660
    http://hdl.handle.net/10576/54239
    المجموعات
    • العلوم الحيوية الطبية [‎835‎ items ]
    • التغذية البشرية [‎448‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video