• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • رسائل الماجستير وأطروحات الدكتوراه
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • رسائل الماجستير وأطروحات الدكتوراه
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    ASSOCIATION BETWEEN SOCIO-DEMOGRAPHICS AND NUTRITION KNOWLEDGE IN RELATION TO DIETARY ADHERENCE AND METABOLIC CONTROL IN HOMOCYSTINURIA PATIENTS IN QATAR

    عرض / فتح
    Ayah Sukik_OGS Approved Thesis.pdf (2.259Mb)
    التاريخ
    2024-06
    المؤلف
    SUKIK, AYAH ABDULRAHIM
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Classical Homocystinuria (HCU) is a metabolic disorder characterized by disrupted methionine metabolism, resulting in elevated homocysteine levels and potential organ complications. Understanding treatment adherence's impact on metabolic control is crucial for managing HCU effectively. This study investigated adherence and its influence on metabolic control in Qatari HCU patients, using a clinical cross-sectional design with 39 participants. Key findings showed 38.5% achieved well-controlled homocysteine levels (below 100μmol/L), with a mean of 130.2 ± 71.8 μmol/L. A protein intake threshold of 0.8g/kg correlated with improved metabolic control. Regression analyses identified significant associations, with patient age (β = 7.12, p = 0.007) and caregiver nutrition knowledge (β = -10.41, p = 0.053) affecting homocysteine levels directly and inversely, respectively. This research offers insights into managing HCU in Qatar, emphasizing personalized dietary adherence for optimal metabolic control.
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/56284
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎8‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video