• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Monitoring the effect of environmental conditions on safety of fresh produce sold in Qatar’s wholesale market

    Thumbnail
    التاريخ
    2022-01-01
    المؤلف
    Elnemr, I.
    Mushtaha, M.
    Sundararaju, Sathyavathi
    Hasan, Mohammad Rubayet
    Tsui, Kin Ming
    Goktepe, I.
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Fresh produce imported by Qatar are mostly sold at the wholesale produce market (WPM) located in open-air and near major animal markets and slaughterhouses. This study was the first in Qatar to monitor the effect of environmental conditions on the microbial quality and safety of fresh produce sold at the WPM over 1 year. The monitoring involved the collection of 540 produce samples along with samples of air, soil, and surface swabs. Samples were analyzed for total aerobic bacteria (TAB); generic Listeria spp., Staphylococcus spp., Salmonella spp.; total coliforms and total fungi. Bacterial and fungal isolates were identified using 16S rRNA/ITS rRNA markers. Environmental/sanitary factors significantly impacted the prevalence of microorganisms in all samples tested. Produce quality was rated ‘poor’ during the months of November–February or May–August, with TAB and coliform counts exceeding 6 and 4 log10 CFU/g, respectively. Bacillus subtilus, Enterobacter cloacae, E. faecium, P. expansium, P. aurantiocandidum, and A. niger were the most abundant species with prevalence rate of 11–30%. The high microbial load of environmental samples indicates that the location of the WPM near livestock markets is likely impacting the microbial quality of fresh produce. Therefore, effective control measures need to be implemented at WPM to improve produce safety yearlong.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85107513510&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1080/09603123.2021.1931050
    http://hdl.handle.net/10576/57047
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎931‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video