• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Evaluation of the acute basic biological effects of herbal formulation to control obesity: a preliminary study

    عرض / فتح
    Int J of Food Sci Tech - 2023 - Kumar - Evaluation of the acute basic biological effects of herbal formulation to control.pdf (696.1Kb)
    التاريخ
    2023
    المؤلف
    Kumar, Mukul
    Kaushik, Deepika
    Kaushik, Ravinder
    Khan, Azhar
    Billeci, Lucia
    Oz, Emel
    Proestos, Charalampos
    Brennan, Charles
    Ahmad, Naushad
    Elobeid, Tahra
    Oz, Fatih
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Objectives: Obesity is the accumulation of excessive visceral and subcutaneous fat in the body. The herbal formulation can help treat obesity, and our study aims to evaluate the acute basic biological effects of herbal formulation to control obesity. Methods: Antiobesity herbal formulation, prepared by the combination of Saussurea lappa root, Betula utilis bark, Aconitum heterophyllum root, Bunium periscum seed, and Bauhinia variegate leaf (4:3:1:1:1), was carried out on Wistar male and female rats. Obesity was induced in the rats by feeding the Chow diet, and the effect of herbal formulation on obesity was studied. The effect on obesity was measured by analysing variables like weight, water intake, pellet count, haematological parameters, renal function test, liver function test, and lipid profile test. Results: In the study, it was observed that the female rats treated at the highest dose showed a significantly (P < 0.005) higher decrease in weight compared to male rats after 10 days. The food intake, haemoglobin, renal, liver function, and lipid profile showed significant improvement after the intake of herbal formulation. Conclusions: From the above results, it was inferred that herbal formulation increased the activity of metabolism, which is helpful in weight reduction; moreover, it has some beneficial biological effects.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.16669
    http://hdl.handle.net/10576/59326
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎435‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video