• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الصيدلة
  • أبحاث الصيدلة
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الصيدلة
  • أبحاث الصيدلة
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Phenolic Profile of Seedless Ziziphus mauritiana Fruits and Leaves Extracts with In Vivo Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities: Influence on Pro-Inflammatory Mediators

    Thumbnail
    عرض / فتح
    2024_With Abdullah Ijaz_Chemistry & biodiversity.pdf (2.825Mb)
    التاريخ
    2024-01-01
    المؤلف
    Khanam, Arifa
    Ijaz Hussain, Abdullah
    Mohammed, Esraa Haji
    Nahar, Lutfun
    Rathore, Hassaan A.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The present study aimed to assess the antioxidant and anti-inflammatory activities of polyphenol-rich extracts of seedless variety of Ziziphus mauritiana (SZM). Reverse Phase High Performance Liquid Chromatography (RP-HPLC) analysis of SZM leaves and fruit extracts in ethanol revealed the presence of sixteen phenolics including chlorogenic acid, p-coumeric acid, gallic acid, kaempferol, rutin and quercetin. Leaf extract showed higher total phenolic and total flavonoid contents (177.6 mg/100 g and 46.2 mg/100 g) than in fruit extract (137.8 mg/100 g and 14.1 mg/100 g). The leaf extract exhibited higher DPPH radical-scavenging activity (63.5 %) than the fruit extract (58.2 %). The anti-inflammatory activity was evaluated on carrageenan-induced rat model and suppression of inflammatory biomarkers (Interleukin-6, Tumor necrosis factor-α and CRP) were studied. The fruit extract exhibited remarkable inhibition (98.1 %) at the dose level of 500 mg/kg body weight (BW), comparable to the standard drug indomethacin (98.4 %). Both extracts suppressed the inflammatory biomarkers and more pronounced results showed by the fruit extract including CRP, IL-6, and TNF-α. The leaf extract demonstrated the higher antioxidant potential as evident from the superoxide dismutase, catalase, malondialdehyde, glutathione peroxidase and glutathione levels. These findings suggest that SZM leaf and fruit extracts possess potential antioxidant and remarkable anti-inflammatory properties and can play a significant role in mitigating oxidative stress.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85211491549&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1002/cbdv.202401728
    http://hdl.handle.net/10576/62107
    المجموعات
    • أبحاث الصيدلة [‎1426‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video