• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز البحوث الحيوية الطبية
  • أبحاث مركز البحوث الحيوية الطبية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز البحوث الحيوية الطبية
  • أبحاث مركز البحوث الحيوية الطبية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Denaturing Gradient Gel Electrophoresis-Polymerase Chain Reaction Comparison of Chitosan Effects on Anaerobic Cultures of Broiler Cecal Bacteria and Salmonella Typhimurium.

    Thumbnail
    التاريخ
    2018-01-01
    المؤلف
    Hume, Michael
    Sohail, Muhammad Umar
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Enteropathogen colonization and product contamination are major poultry industry problems. The emergence of antibiotic resistance, and associated risks to human health, is limiting the use of antibiotics as first-line defense against enteropathogens in poultry. The chitin derivative, chitosan, has drawn substantial attention for its bactericidal properties. Different molecular weight (MW) chitosans can have varied effects against different bacteria in monoculture. In the current study, cecal contents from each of three market-age broilers and Salmonella Typhimurium, as indicator enteropathogen, were exposed to in vitro anaerobic culture to three chitosan preparations (0.08%, wt/vol), low (LMW), medium (MMW), and coarse (CMW). Effects of chitosan and the carrier solvent acetic acid, on cecal bacteria and Salmonella, were examined by denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE) and Salmonella enumeration. Bacterial profiles for the three cecal contents were shown by DGGE to be very different. Each of the three cecal contents grown in the presence of 0.08% acetic acid was very different from the same contents grown without the chitosan solvent. Culturing cecal contents in the presence of chitosan altered the bacterial DGGE profiles from the control and acetic acid-only cultures. The DGGE chitosan-treated profiles for all three cecal sources were identical to each other regardless of the MW chitosan in the culture medium. Compared with Salmonella in monoculture, Salmonella decreased (p < 0.05) by about 1.5 log CFU/mL when grown in mixed culture with cecal contents. Salmonella monocultures in the presence of 0.08% of the chitosan solvent acetic acid decreased (p < 0.05) counts by almost 3.5 log CFU/mL. Combining acetic acid and cecal contents reduced (p < 0.05) Salmonella by 7 log CFU/mL. Adding the chitosan preparations to the mixtures reduced (p < 0.05) Salmonella by 8 log CFU/mL.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2017.2365
    http://hdl.handle.net/10576/6323
    المجموعات
    • أبحاث مركز البحوث الحيوية الطبية [‎808‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video