• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • وحدة المختبرات المركزية
  • أبحاث وحدة المختبرات المركزية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • وحدة المختبرات المركزية
  • أبحاث وحدة المختبرات المركزية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Failure Mode Effects Analysis and Design of Experiments to Sensitive and Sustainable Microwave-Aided Spectrofluorophotometric Estimation of Teneligliptin and Method's Chlor-Tox Scale and Blue Applicability Grade Index Assessment

    عرض / فتح
    Luminescence - 2025 - Prajapati - Failure Mode Effects Analysis and Design of Experiments to Sensitive and Sustainable.pdf (950.4Kb)
    التاريخ
    2025-04-01
    المؤلف
    Prajapati, Pintu
    Prajapati, Bhumika
    Haque, Anzarul
    Ahmad, Sarfaraz
    Shah, Shailesh
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Teneligliptin hydrobromide hydrate is efficiently controls blood sugar levels while minimizing the risk of hypoglycemia. Determination of teneligliptin in commercial formulations and biological-fluids has been documented in literature using a plethora of chromatographic, spectrophotometric, and hyphenated methods and they required toxic organic solvents. But, there was no published spectrofluorophotometric technique for teneligliptin estimation. Hence, microwave-aided spectrofluorophotometric method was developed to estimate teneligliptin with using green solvents and 7-chloro-4-nitrobenzoxadiazole as a fluorescent probe. An integrated approach of white analytical chemistry and analytical quality by design was used to estimate teneligliptin in a robust, accurate, and precise manner. The failure mode effect analysis was used to identify the critical analytical method parameters and response variables. The design of experiments was used to carry forward the important analytical method parameters and response variables for response surface modeling. The proposed spectrofluorophotometric method was applied to evaluate commercially available formulations and investigate the pharmacokinetics of teneligliptin–loaded nano-carriers that was developed in-house. The fluorescent product that was derivatized using microwaves was separated and studied using mass spectrometry. After greenness and whiteness profile assessment, researchers discovered that the suggested approach to teneligliptin estimate was eco-friendly, precise, robust, rapid, economical, and easy to apply.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=105002009582&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1002/bio.70156
    http://hdl.handle.net/10576/65315
    المجموعات
    • أبحاث وحدة المختبرات المركزية [‎124‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video