• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Red Beet Process Waste: A Sustainable Glucose Syrup Alternative for Gummy Confectionery

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Journal of Food Science - 2025 - ElObeid - Red Beet Process Waste A Sustainable Glucose Syrup Alternative for Gummy.pdf (406.3Kb)
    التاريخ
    2025-05-07
    المؤلف
    ElObeid, Tahra
    Tuzun, Burcu
    Apaydin, Ayşe
    Tekneci, Ezgi
    Palabiyik, Ibrahim
    Toker, Omer Said
    Konar, Nevzat
    Atalar, Ilyas
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    ABSTRACT: Red beet (RB) is a key component in the natural colorant market. Various efficiency challenges, arising from process waste, affect their production. Disposal of these wastes elevates production costs and poses environmental risks. Innovative approaches have been explored to repurpose process waste to align with the circular economy. A rising trend in food technology is substituting corn syrup with clarified fruit juices or concentrates. This study aims to develop an alternative to glucose syrup from fluid waste (red beet liquid waste; RBLW) (∼12.0°Bx), which is released after pigment extraction from RB (Beta vulgaris L.), and to determine its potential application in gummy formulations. This study examined the clarification and decolorization of samples using ion exchange and adsorbent resins at varying flow rates, followed by evaporation. Composition and visual properties were analyzed. Under optimal conditions, the clarified and decolorized residue (clarified and decolorized red beet liquid waste [CD-RBLW]) showed a high T625 value (77.3%) and was incorporated in gummy formulations. A Custom Mixture Design (n = 14) tested CD-RBLW, glucose syrup, and gelatin as independent variables. In addition, gummy samples were stored under accelerated shelf-life conditions (25°C/70% relative humidity [RH]) for 8 weeks, and changes in hardness, color difference (∆E), moisture content, and water activity values were monitored. After processing, RBLW demonstrated functionality comparable to glucose syrup in gummy formulations. Practical Application: This research shows that liquid waste from RB processing can be turned into a sustainable alternative to glucose syrup, especially for making gummy candies. Clarifying and decolorizing waste makes it food-grade, cuts costs and impact, and supports a circular economy.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=105004695381&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.70262
    http://hdl.handle.net/10576/65561
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎445‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video