• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز ابن خلدون للعلوم الإنسانية والاجتماعية
  • أبحاث مركز ابن خلدون للعلوم الانسانية والاجتماعية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز ابن خلدون للعلوم الإنسانية والاجتماعية
  • أبحاث مركز ابن خلدون للعلوم الانسانية والاجتماعية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    The impact of online food delivery applications on dietary pattern disruption in the Arab region

    Thumbnail
    عرض / فتح
    The impact of online food delivery applications on dietary pattern disruption in the Arab region.pdf (821.8Kb)
    التاريخ
    2025-01-01
    المؤلف
    Qasrawi, Radwan
    Thwib, Suliman
    Issa, Ghada
    Amro, Malak
    AbuGhoush, Razan
    Hoteit, Maha
    Khairy, Sahar
    Al-Awwad, Narmeen Jamal
    Bookari, Khlood
    Allehdan, Sabika
    Alkazemi, Dalal
    Al Sabbah, Haleama
    Al Maamari, Salima
    Malkawi, Asma H.
    Tayyem, Reema
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Background: While online food delivery applications (OFDAs) offer convenient food accessibility, their impact on dietary behaviors remains insufficiently explored, especially in the Arab region. This study applies machine learning (ML) techniques to identify the key behavioral and nutritional factors contributing to dietary disruption linked to OFD platforms. Methods: We conducted a cross-sectional study which involved 7,370 adults across 10 Arab countries using a comprehensive online survey. The study employed an ensemble ML approach, comparing Random Forest, XGBoost, CatBoost, and LightGBM tree-based models to analyze 31 features across six domains: demographics, ordering frequency, food preferences, nutritional perceptions, behavioral factors, and service attributes. Model performance was evaluated using multiple metrics, including sensitivity, precision, F1-score, and AUC. Clear interpretation of the risk factors was explained using partial dependence plots. Results: The findings revealed that the strongest predictors of dietary disruption were excessive food consumption, altered meal routines, and preferences for fatty foods. Younger individuals, males, and those with higher BMI reported higher disruption rates. Lebanon and Bahrain showed the highest rates for notable disruption, while Oman reported the lowest. ML analysis demonstrated high predictive performance, with Random Forest achieving the highest sensitivity (94.3%) and F1-score (89.3%). Feature importance analysis identified behavioral factors as more influential than socioeconomic indicators. Conclusion: OFDAs offer valuable convenience and market expansion while simultaneously posing significant challenges to maintaining optimal dietary health. With strategic interventions and public health collaborations, these platforms can shift from being disruptors of healthy dietary habits to catalysts for improved nutrition and well-being in the Arab region and beyond.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=105008757622&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3389/fpubh.2025.1569945
    http://hdl.handle.net/10576/67046
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎455‎ items ]
    • أبحاث مركز ابن خلدون للعلوم الانسانية والاجتماعية [‎260‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video