• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Selenium Intake and its Interaction with Iron Intake Are Associated with Cognitive Functions in Chinese Adults: A Longitudinal Study

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Main article (616.5Kb)
    التاريخ
    2022-08-01
    المؤلف
    Jiang, Ke
    Xie, Changxiao
    Li, Zhourong
    Zeng, Huan
    Zhao, Yong
    Shi, Zumin
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Studies on the relation between selenium intake and cognitive function are inconclusive. This study aimed to examine the associations between dietary selenium intake and cognitive function among Chinese adults and tested the interaction effect of selenium intake and iron intake on cognition. Data from 4852 adults aged 55 years and above who attended the 1991–2006 China Health and Nutrition Survey (CHNS) were used. Cognitive function was assessed through face-to-face interviews in 1997, 2000, 2004, and 2006. A 3-day, 24-hour recall was used to collect dietary selenium intake. Multivariable mixed linear regression and logistic regression were used in the analyses. In fully adjusted regression models, the regression coefficients (95% confidence interval) were 0.00, 0.29 (−0.12–0.70), 0.26 (−0.18–0.70), and 0.50 (0.02–0.97) across the quartiles of selenium intake. In the subgroup analysis, the positive association between selenium intake and cognitive function was only observed in the participants who live in the southern region but not those in the northern region. The selenium-intake-to-iron-intake ratio was inversely associated with low global cognition scores. Furthermore, only those with a normal BMI had a positive association between selenium and cognition. In conclusion, high selenium intake was linked to better cognitive function and a lower risk of cognition decline in Chinese adults among those with low iron intake. A substantial interaction was found between selenium intake and BMI or region.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85135101691&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/nu14153005
    http://hdl.handle.net/10576/34242
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎455‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video