• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز المواد المتقدمة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز المواد المتقدمة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Protocol for Preparing Synthetic Solutions Mimicking Produced Water from Oil and Gas Operations

    Thumbnail
    عرض / فتح
    acsomega.0c06065.pdf (5.743Mb)
    التاريخ
    2021
    المؤلف
    Dardor D.
    Al-Maas M.
    Minier-Matar J.
    Janson A.
    Sharma R.
    Hassan M.K.
    Al-Maadeed M.A.A.
    Adham S.
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Produced water (PW) is the water associated with hydrocarbons during the extraction of oil and gas (O&G) from either conventional or unconventional resources. Existing efforts to enhance PW management systems include the development of novel membrane materials for oil-water separation. In attempting to evaluate these emerging physical separation technologies, researchers develop various formulations of test solutions aiming to represent actual PW. However, there is no clear scientific guideline published in the literature about how such a recipe should be prepared. This article develops a protocol for preparing synthetic solutions representing the characteristics and behavior of actual PW and enabling the performance comparisons of different oil-water separation membranes at the bench scale level. In this study, two different brine recipes were prepared based on salts present in actual PW, crude oil was used as the hydrocarbon source, and a surfactant was added to disperse the oil into the aqueous phase. The recipe is accessible to the wider scientific community and was proven to be reproduceable, homogenous, stable, and comparable to actual PW field samples through analytical monitoring measurements and bench scale evaluations.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1021/acsomega.0c06065
    http://hdl.handle.net/10576/27445
    المجموعات
    • الأبحاث [‎1633‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video