• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Olive oil by‑product’s contribution to the recovery of phenolic compounds from microalgal biomass: biochemical characterization, anti‑melanogenesis potential, and neuroprotective effect

    عرض / فتح
    Main article (940.4Kb)
    التاريخ
    2022-04-06
    المؤلف
    Maalej, Amina
    Dahmen, Ines Ben Moussa
    Karray, Fatma
    Chamkha, Mohamed
    Sayadi, Sami
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Recently, the use of microalgae in the treatment of olive mill wastewater as a safe method for reducing pollutants has gained more attention. However, the contribution of such by-product to the improvement of the pharmacological properties addressing the health benefits of Scenedesmus sp., as a cosmetic remedy or food ingredient, is not sufficiently available. To address this issue, Scenedesmus sp. was cultivated in BG11 medium enriched or not with 20% of ultra-filtrated olive mill wastewater (UFOMW) and polyphenols were then extracted, identified, and quantified by HPLC–DAD analysis. Their antioxidant capacity, enzymatic inhibition, potential in inhibiting lysozyme aggregation, B16 and HeLa cell proliferation, cytotoxic effect against healthy cells, and their intracellular anti-melanogenic effect were assessed, up to our knowledge, for the first time in this study. The addition of UFOMW enhanced the production and apparition of some phenolic compounds with low cytotoxicity on normal versus cancer cells. UFOMW improved the antioxidant capacity and promoted melanogenesis, enzyme, and lysozyme inhibition. Interestingly, Scenedesmus sp. cultured in the presence of UFOMW may provide a valuable source of safe antioxidants with an enhanced biological potential that can be commercially exploited in the food and/or pharmaceutical industries.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1007/s13399-022-02640-9
    http://hdl.handle.net/10576/29523
    المجموعات
    • الأبحاث [‎341‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video