• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Characteristics of Desalination Brine and Its Impacts on Marine Chemistry and Health, With Emphasis on the Persian/Arabian Gulf: A Review

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Review article (3.603Mb)
    التاريخ
    2022-04-26
    المؤلف
    Omerspahic, Mustafa
    Al-Jabri, Hareb
    Siddiqui, Simil Amir
    Saadaoui, Imen
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    At a time when worldwide water shortage is increasing, seawater is being viewed as an inexhaustible supply of freshwater via the process of seawater desalination. As a result, seawater desalination is becoming more popular, especially in areas where freshwater is scarce, such as the Middle East and North Africa (MENA), which accounts for half of all global saltwater desalination activities. To enhance the efficiency of saltwater desalination, thermal and membrane-based desalination technologies are continually being developed and hybridized systems established. Brine is an unavoidable product of seawater desalination and is commonly disposed of in oceans and seas, where it has negative effects on the surrounding marine environment and its biodiversity due to the resultant increased salinity and temperature, as well as the presence of chemicals. Furthermore, the quality and amount of brine are influenced by several parameters, including the input quality and quantity, the desalination process, and the discharge method. The intensity of brine’s influence on the marine biota is determined by a number of factors; nevertheless, marine species differ in their tolerance to brine’s effects. Desalination technology is improving to maximize water recovery and reduce the volume of brine produced, with the objective of eventually reaching zero liquid discharge and limiting harmful effects on the marine environment. Meanwhile, proper systems for analyzing the effects of seawater desalination facilities on the marine ecology must be implemented. This review study will look at all of the factors that determine the physicochemical features of desalination brine, with a focus on its impact on marine chemistry and biodiversity. More crucially, the most cutting-edge brine management methods will be investigated for long-term desalination and a healthy marine ecosystem.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3389/fmars.2022.845113
    http://hdl.handle.net/10576/30829
    المجموعات
    • الأبحاث [‎341‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video