• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    ADSORPTION CAPACITY, STRUCTURE AND SURFACE PROPERTIES OF ACTIVATED CARBONS PRODUCED FROM PISTACIA LENTISCUS BYPRODUCT

    No Thumbnail [120x130]
    التاريخ
    2021
    المؤلف
    Feki, Dr.F.
    Tsyntsarski, B.
    Sayadi, S.
    Georgiev, G.
    Dimitrov, V.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    There are two main sources of activated carbon production - coal and lignocelullosic materials. Recently, scientists have been focused on activated carbon preparation based on agricultural waste and lignocelluloses materials, which are effective and very inexpensive such as corncob, hazelnut shell, olive stone, Jojoba seed residue, etc. The cake remaining after the oil extraction from Pistacia fruits constitutes about 50% of the initial composition, so any commercial utilization of Pistacia oil should consider the handling of large amounts of these by-products and their potential application. The possibility for using this residue as source of activated carbon production with physical (water vapor) and chemical activation was studied in this work. Optimization of the conditions for activated carbon production from the selected precursor was performed. Obtained nanoporous carbon is studied by elemental analysis, Boehm method, nitrogen physisorption, etc. Activated carbon produced from Pistacia cake is distinguished by moderate surface area and micro-meso porous structure. The results confirm that the one step method of pyrolysis in the presence of water vapor seems to be the best solution to produce activated carbon from Pistacia cake with acceptable yields and surface area. This was because the one step method of pyrolysis in the presence of water vapor is the cheapest and effective process than both two steps method of pyrolysis and the chemical activation process. Activated carbons, produced from agricultural wastes (Pistacia cake) after steam pyrolysis, are suitable for treatment of naphthalene polluted water. The obtained activated carbon demonstrate moderate adsorption capacity (22 mg/g) towards naphthalene in water solution. 2021 International Multidisciplinary Scientific Geoconference. All rights reserved.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.5593/sgem2021/4.1/s17.03
    http://hdl.handle.net/10576/44049
    المجموعات
    • الأبحاث [‎338‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video

    NoThumbnail