• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الطب
  • أبحاث الطب
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الطب
  • أبحاث الطب
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Protein glycation – biomarkers of metabolic dysfunction and early-stage decline in health in the era of precision medicine

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S2213231721000689-main.pdf (4.559Mb)
    التاريخ
    2021-06-30
    المؤلف
    Naila, Rabbani
    Thornalley, Paul J.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Protein glycation provides a biomarker in widespread clinical use, glycated hemoglobin HbA1c (A1C). It is a biomarker for diagnosis of diabetes and prediabetes and of medium-term glycemic control in patients with established diabetes. A1C is an early-stage glycation adduct of hemoglobin with glucose; a fructosamine derivative. Glucose is an amino group-directed glycating agent, modifying N-terminal and lysine sidechain amino groups. A similar fructosamine derivative of serum albumin, glycated albumin (GA), finds use as a biomarker of glycemic control, particularly where there is interference in use of A1C. Later stage adducts, advanced glycation endproducts (AGEs), are formed by the degradation of fructosamines and by the reaction of reactive dicarbonyl metabolites, such as methylglyoxal. Dicarbonyls are arginine-directed glycating agents forming mainly hydroimidazolone AGEs. Glucosepane and pentosidine, an intense fluorophore, are AGE covalent crosslinks. Cellular proteolysis of glycated proteins forms glycated amino acids, which are released into plasma and excreted in urine. Development of diagnostic algorithms by artificial intelligence machine learning is enhancing the applications of glycation biomarkers. Investigational glycation biomarkers are in development for: (i) healthy aging; (ii) risk prediction of vascular complications of diabetes; (iii) diagnosis of autism; and (iv) diagnosis and classification of early-stage arthritis. Protein glycation biomarkers are influenced by heritability, aging, decline in metabolic, vascular, renal and skeletal health, and other factors. They are applicable to populations of differing ethnicities, bridging the gap between genotype and phenotype. They are thereby likely to find continued and expanding clinical use, including in the current era of developing precision medicine, reporting on multiple pathogenic processes and supporting a precision medicine approach.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231721000689
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.redox.2021.101920
    http://hdl.handle.net/10576/44665
    المجموعات
    • أبحاث الطب [‎1819‎ items ]
    • أبحاث التخصصات الصحية [‎120‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video