• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الهندسة
  • الهندسة الكيميائية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الهندسة
  • الهندسة الكيميائية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Acidity's Impact on Yield, Morphological Structure, and Surface Functionalities of Polyaniline Synthesised via Oxidative Polymerisation

    Thumbnail
    عرض / فتح
    JPS-343_Art-5_DAMI2_67-79.pdf (763.2Kb)
    التاريخ
    2023
    المؤلف
    Ahmat, Dounia Ousmane
    Jawad, Zeinab Abbas
    Khosravi, Vahid
    Yeap, Swee Pin
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    This research aimed to examine how varying the acidity levels during the chemical oxidative polymerisation (COP) of aniline affects the colour, yield, morphology, and surface functionalities of polyaniline (PANI). In the COP method, aniline monomer was first dissolved in hydrochloric acid (HCl) medium; the solution was then drop added with ammonium persulfate to initiate the polymerisation process. To answer the research objective, the medium acidity was manipulated using different concentrations of HCl (i.e., 0 M, 0.01 M, 0.1 M, 1M and 10M). The as-synthesised PANIs were then purified and characterised for their physicochemical properties. The findings revealed that reducing the medium pH from 2.35 (in distilled water) to 0.80 (in 10 M HCl) resulted in a colour change from light brownish to dark green, indicating the formation of emeraldine PANI. Furthermore, it was observed that the amount of PANI yield is inversely related to the medium pH. A decrease in medium pH from 2.35 to 0.80 remarkably increased the PANI yield by 3.2 times. Regarding morphological structure, higher medium acidity produced PANI with well-defined globule shapes, while lower HCl concentrations resulted in a mixed morphology including globules, tubes, and plate-like structures. In addition, it was found that the diameter of globule-like PANI has increased from ~266.67 nm to ~508.33 nm, when the HCl concentration was changed from 0 M to 10 M. Apparently, increasing the acidity of the COP medium promotes enlargement of the PANI size. Despite that, there is not much change in the surface functional groups of the formed PANI. Overall, this study offers insights into manipulating PANI properties by adjusting the medium acidity during the COP process. While the impacts of medium acidity on yield, morphology, and functionalities of PANI were revealed, further investigation is required to evaluate the effect on electrical properties.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.21315/JPS2023.34.3.5
    http://hdl.handle.net/10576/53988
    المجموعات
    • الهندسة الكيميائية [‎1198‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video