• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • وحدة المختبرات المركزية
  • أبحاث وحدة المختبرات المركزية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • وحدة المختبرات المركزية
  • أبحاث وحدة المختبرات المركزية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Influence of temperature, salinity and Mg:Ca ratio on microbially-mediated formation of Mg-rich carbonates by Virgibacillus strains isolated from a sabkha environment.

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Influence of temperature, salinity and Mg2+Ca2+ ratio on microbially-mediated formation of Mg-rich carbonates by Virgibacillus strains isolated from a sabkha environment.pdf (2.187Mb)
    التاريخ
    2019-12-23
    المؤلف
    Al Disi, Zulfa Ali
    Bontognali, Tomaso R R
    Jaoua, Samir
    Attia, Essam
    Al-Kuwari, Hamad Al Saad
    Zouari, Nabil
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Studies have demonstrated that microbes facilitate the incorporation of Mg into carbonate minerals, leading to the formation of potential dolomite precursors. Most microbes that are capable of mediating Mg-rich carbonates have been isolated from evaporitic environments in which temperature and salinity are higher than those of average marine environments. However, how such physicochemical factors affect and concur with microbial activity influencing mineral precipitation remains poorly constrained. Here, we report the results of laboratory precipitation experiments using two mineral-forming Virgibacillus strains and one non-mineral-forming strain of Bacillus licheniformis, all isolated from the Dohat Faishakh sabkha in Qatar. They were grown under different combinations of temperature (20°, 30°, 40 °C), salinity (3.5, 7.5, 10 NaCl %w/v), and Mg:Ca ratios (1:1, 6:1 and 12:1). Our results show that the incorporation of Mg into the carbonate minerals is significantly affected by all of the three tested factors. With a Mg:Ca ratio of 1, no Mg-rich carbonates formed during the experiments. With a Mg:Ca ratios of 6 and 12, multivariate analysis indicates that temperature has the highest impact followed by salinity and Mg:Ca ratio. The outcome of this study suggests that warm and saline environments are particularly favourable for microbially mediated formation of Mg-rich carbonates and provides new insight for interpreting ancient dolomite formations.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1038/s41598-019-56144-0
    http://hdl.handle.net/10576/12415
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎933‎ items ]
    • أبحاث وحدة المختبرات المركزية [‎124‎ items ]
    • مجموعة العلوم البحرية [‎215‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video