• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز المواد المتقدمة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز المواد المتقدمة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Slippery liquid-infused porous polymeric surfaces based on natural oil with antimicrobial effect

    Thumbnail
    عرض / فتح
    polymers-13-00206-with-cover.pdf (1.872Mb)
    التاريخ
    2021
    المؤلف
    Habib, S.
    Zavahir, S.
    Abusrafa, A.E.
    Abdulkareem, A.
    Sobolciak, P.
    Lehocky, M.
    Vesela, D.
    Humpolicek, P.
    Popelka, A.
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Many polymer materials have found a wide variety of applications in biomedical indus-tries due to their excellent mechanical properties. However, the infections associated with the bio-film formation represent serious problems resulting from the initial bacterial attachment on the polymeric surface. The development of novel slippery liquid-infused porous surfaces (SLIPSs) repre-sents promising method for the biofilm formation prevention. These surfaces are characterized by specific microstructural roughness able to hold lubricants inside. The lubricants create a slippery layer for the repellence of various liquids, such as water and blood. In this study, effective antimi-crobial modifications of polyethylene (PE) and polyurethane (PU), as commonly used medical pol-ymers, were investigated. For this purpose, low-temperature plasma treatment was used initially for activation of the polymeric surface, thereby enhancing surface and adhesion properties. Subse-quently, preparation of porous microstructures was achieved by electrospinning technique using polydimethylsiloxane (PDMS) in combination with polyamide (PA). Finally, natural black seed oil (BSO) infiltrated the produced fiber mats acting as a lubricating layer. The optimized fiber mats' production was achieved using PDMS/PA mixture at ratio 1:1:20 (g/g/mL) using isopropyl alcohol as solvent. The surface properties of produced slippery surfaces were analyzed by various microscopic and optics techniques to obtain information about wettability, sliding behavior and surface morphology/topography. The modified PE and PU substrates demonstrated slippery behavior of an impinged water droplet at a small tilting angle. Moreover, the antimicrobial effects of the produced SLIPs using black seed oil were proven against Gram-positive Staphylococcus aureus (S. au-reus) and Gram-negative Escherichia coli (E. coli). 2021 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/polym13020206
    http://hdl.handle.net/10576/48351
    المجموعات
    • الأبحاث [‎1486‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video